Протидіяти передвиборним маніпуляціям у ЗМІ треба законодавчим шляхом – керівник КВУ

Генеральний директор Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель вважає, що протидіяти незаконній передвиборній агітації в медіа варто насамперед у законодавчому полі. Про це він сказав на брифінгу 23 жовтня.

Під час цієї виборчої кампанії, за його словами, партії не соромилися порушувати виборче законодавство. Пан Кошель наголосив, що якщо на парламентських виборах появі кожної листівки або борду без вихідних даних приділяли увагу, то зараз це масові факти.

«Ми приєднаємося до Телекритики як до експертної групи і фахового видання, щоб разом працювати над змінами законодавства. На наше глибоке переконання, неподобство з маніпуляціями до виборів у ЗМІ потрібно припиняти. В першу чергу це варто робити на законодавчому рівні. Якщо ми гарно пропишемо закон, отримаємо результат. Це не просто, але можливо», – переконаний Олексій Кошель.

Особливу увагу гендиректор КВУ звернув на велику кількість спецвипусків до друкованих видань, у яких виходять заборонені законом агітаційні матеріали.

«Чому зявляються такі спецвипуски – бо довіра до газет завжди вища, ніж до звичайної листівки. Професія журналіста є авторитетною. Довіра до полічених партій за одним з досліджень становить 1%, до астрологів – 2%. Тому й партійним виданням люди мало довіряють», – наголосив він.

На думку пана Кошеля, в законодавстві треба, зокрема, змінити механізм обрахування 20% площі видань, яка виділяється на рекламу. «Вказати, що 20% – це не кілька слів, написаних про кандидата, а загалом весь матеріал і встановити жорстку заборону на використання спецвипусків газет і партійних газет як агітаційних матеріалів», – каже він.

Керівник юридичного відділу КВУ Святослав Пікуль закцентував на тому, що порушення правил передвиборної агітації у ЗМІ належить до адміністративних правопорушень. І хоча протягом останнього часу збільшився розмір санкцій за вчинення кримінального правопорушення, до якого належить зокрема підкуп виборців, то покарання за адміністративні лишилися без змін.

«Санкції за це – близько 300-500 гривень штрафу, що, як на мене, є замало для таких порушень», – вважає пан Пікуль.

Нагадаємо, на брифінгу Олексій Кошель наголосив, що партії активно вдавалися до прихованої політичної реклами в ЗМІ («джинси») та методів чорного PR.

За даними Комітету виборців України (КВУ), на виборчу кампанію на місцевих виборах 2015 року партії витратили від 1,8 млрд до 2 млрд гривень за два місяці. При цьому близько 1 млрд було витрачено на пряму політичну рекламу. За словами пана Кошеля, це крок до беззмістовності виборчої кампанії.

Нагадаємо, що ГО «Телекритика» є одним з розробників законопроекту №2474а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження передвиборної агітації та протидії прихованій рекламі». Також його розробники – Інститут масової інформації та Незалежна асоціація телерадіомовників. Цей проект обмежує політичну агітацію виключно виборчим періодом, забороняє політичну агітацію на зовнішній рекламі, забороняє розміщувати агітацію без позначки «політична реклама» та запроваджує штрафи ЗМІ за приховану політичну рекламу.

Вибори та ЗМІ

Фото – www.dsnews.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *