Нардеп Лукашук подав позов проти «Дзеркала тижня. Україна» на 1 млн грн

Народний депутат Олег Лукашук («БЮТ-Батьківщина»), кандидат у народні депутати за мажоритарним округом у Хмельницькому від об’єднаної опозиції подав позов проти редакції газети «Дзеркало тижня. Україна» і власкора видання у Хмельницькій області Світлани Кабачинської (на фото) на суму 1 млн грн. (по півмільйона з автора і газети). Про це повідомила Світлана Кабачинська у своєму матеріалі в«Дзеркалі тижня. Україна».

Позов про захист честі, гідності і ділової репутації подано 22 червня. Підставою для нього стала фраза в статті

«Зачистка» (№20 від 2.06.2012): «Лукашук теж планує іти на вибори. Від Королевської – адже він завжди був членом УСДП: і коли вона була з (о), і коли – з Онопенком».

За словами пані Кабачинської, останнє речення відбивало поширену на той час у громадсько-політичному середовищі міста думку, яка, втім, не знайшла документального підтвердження. Перед виходом газети це речення було вилучене з української друкованої версії та обох інтернет-версій видання. З технічних причин воно залишилося тільки в російськомовній версії газети, яка вже друкувалася. Про що журналістка поінформувала Олега Лукашука і попросила вибачення, а 28 липня і газета опублікувала відповідне уточнення.

«Тож на політичну репутацію народного депутата, і тим паче на його виборні перспективи, газетна помилка не вплинула: з’їзд об’єднаної опозиції 30 липня підтримав його кандидатуру в мажоритарному окрузі №187 міста Хмельницького», – зазначила пані Кабачинська.

На думку Олега Лукашука, якого цитує інтернет-видання «Главком», «негативні наслідки, усвідомлені і сплановані Відповідачами, збільшуються через те, що особливістю моєї ділової репутації є те, що я є публічним політиком, членом партійної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, народним депутатом України трьох останніх скликань».

Заявлену в позові суму компенсації моральної шкоди Олег Лукашук має намір віддати хмельницьким дитячим будинкам.

Водночас у позовній заяві є твердження, яке прямим текстом направлене на закриття «Дзеркала тижня»: «Згідно з частиною 3 статті 18 Закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, 

використання друкованих засобів масової інформації для втручання в особисте життя громадян, посягання на їх честь і гідність, є підставою для припинення випуску друкованого засобу масової інформації».

Народний депутат не має наміру відкликати позов, незважаючи на те, що редакція опублікувала уточнення: «Я вважаю, що це негатив пов’язувати мене з Королевською. Не тому, що Наталя погана, а тому що таким чином це вважається зрадою конкретної політичної сили. Виборці повідомлення газети сприймали негативно. Я отримував багато дзвінків… Зрозумійте, якщо вона (Кабачинська – ред.) буде схожі брехні розводити, я просто програю вибори. Цим позовом я себе захищаю. Мене б’ють, а я захищаюся. Більше того, ані редакція Дзеркала тижня, ані шановна Кабачинська на моє депутатське звернення щодо публікації не відповіли. Вони забігали тоді, коли я подав до суду».

Світлана Кабачинська у відповідь на позов вирішила сама балотуватися до Верховної Ради за мажоритарним округом у Хмельницькому. «Балотуючись у місті Хмельницькому, я не розколюю опозиційний табір. Даруйте за нескромність, але я його тут уособлюю», – написала вона у статті.

У коментарі «Главкому» Світлана Кабачинська зазначила: «Якщо допускаємося будь-яких помилок, то ми їх намагаємося виправити. Це, зі свого боку зробила я і редакція. Наразі не знаю інших можливостей, аби залагодити цей конфлікт. Тому що він вичерпаний. Що стосується можливих обмінів, на кшталт, я знімаю кандидатуру з виборчих перегонів, а взамін Лукашук відкликає судовий позов, то тут буде тверда позиція – я йду до кінця і не зніматиму своєї кандидатури. Якщо пан Лукашук позиціонує себе, як опозиціонер, то він не повинен діяти подібним чином».

Головний редактор «Дзеркала тижня. Україна» Юлія Мостова повідомила «Телекритиці», що вже відбулося два засідання суду в цій справі. За її словами, редакція здійснила кілька спроб пояснити й особисто Олегу Лукашуку, і керівництво Блоку Юлії Тимошенко, що помилка сталася ненавмисно і що російськомовна версія газети, у якій припустилися помилки, надрукувала уточнення.

«Ми намагалися пояснити керівництву партії, що такі люди не можуть представляти опозицію. Представники опозиції не можуть ставати в один ряд із тим, що відбувається з ТВі і довколаЛівого берега”. Але він (Олег Лукашук – ред.) не відгукнувся на спроби пояснити йому ці речі з боку керівництва партії. Мені дуже сумно, що людина з таким ставленням до журналістів іде від об’єднаної опозиції», – каже пані Мостова.

Як пояснили Юлії Мостовій представники партії, з якими вона спілкувалася, Олег Лукашук хоче з’ясувати, чи не замовним був матеріал, де його згадали. Однак, наголошує головний редактор, «Дзеркало тижня. Україна» за всю свою історію не опублікувало жодного замовного політичного матеріалу без плашки реклама (тобто політичної джинси).

Фото – uk.wikipedia.org

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *