У серпні 7 телеканалів показали понад 4000 політичних рекламних роликів (ІНФОГРАФІКА)

Політичні партії у передвиборчій боротьбі роблять основну ставку на телевізійну рекламу. На неї вони витратять 40-60% своїх рекламних бюджетів. Це у два рази більше, ніж під час підготовки до виборів 2007 року, – пише «Фокус».

«Партії вже витратили на телевізійну рекламу в два рази більше, ніж у 2007 році», – сказав, посилаючись на дані свого моніторингу, глава комітету ВР з питань свободи слова та інформації Юрій Стець. Він також додав, що під час кампанії бюджет на медіарекламу (телебачення, радіо, білборди) в однієї партії може досягати $ 50 млн., – пише «Українська правда».

«Сезон реклами на ТБ, відкрила партія «Україна – Вперед!» Наталії Королевської, розмістивши 48 роликів в квітні на телеканалі «1+1», – зазначає політолог Володимир Фесенко. Таку поспішність експерт пояснює просто: Королевській потрібно було за короткий час підвищити впізнаваність своєї політичної сили.

На «1+1» реклама «України – Вперед!» була лише у квітні, опісля – не з’являлася. Натомість на «Інтері», «Україні», Новому каналі, СТБ та ICTV рекламні ролики Королевської з квітня до серпня виходили регулярно.

Партія регіонів почала рекламну кампанію на телебаченні лише у серпні. Найбільше її реклами з’явилося на СТБ – 505 роликів. Найменше на «Україні» та «Новому каналі» –  162 і 296 відповідно. В сумі на усіх телеканалах у серпні вийшло 2701 рекламних роликів регіоналів.

Об’єднана опозиція не рекламується на «Інтері» та «1+1». Найбільше її роликів вийшло на СТБ та ICTV – по 154 на кожному з каналів. Всього у серпні вони показали 647 роликів, що в чотири рази менше, ніж кількість рекламних роликів Партії регіонів.

Найменше політичної реклами на ТВі та «Україні». На ТВі рекламуються лише Партія регіонів, Об’єднана опозиція та УДАР. На «Україні» –  регіони, опозиція та «Україна – Вперед!». Натомість реклама усіх партій з’являється лише на Новому каналі та СТБ.

На радіо найбільше рекламується Комуністична партія – у серпні на радіостанціях вийшло 6200 рекламних роликів КПУ. Це обійшлося у 6 млн. 358 тис. грн. На другому місці – Об’єднана опозиція. В ефірі пролунало 3158 її роликів.

Також згідно з дослідженням, лідером по кількості розміщених рекламних площин є Партія регіонів. За серпень вони розмістили рекламу аж на 4704 площинах. У травні використовували лиш 666 площин, відтоді їх кількість з кожним місяцем зростала.

Друге місце за кількістю рекламних площин займає КПУ – 1997 за серпень. Третє – Об’єднана опозиція, що за серпень мала 1177 рекламних площин. Далі – партії «Україна – Вперед» та «УДАР» з 613 і 560 рекламних площин відповідно. Найменше їх було у ВО «Свобода» – 21.

Загалом, за даними  дослідження моніторингової кампанії «Doors Consulting», Партії регіонів реклама обійдеться у $ 30 млн., «УДАР» і КПУ – $ 25 млн., Об’єднаній опозиції – $ 22 млн. Найбільше коштів на політичну рекламу витратить партія Наталії Королевської «Україна-Вперед» – $ 60 млн. Найменше ВО «Свобода» – всього $ 1,5 млн.

Інфографіка – Фокус

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *