На Новому каналі найбільше новин на виборчу тематику – моніторинг Комітету «Рівність можливостей»

Уперше з початку виборчої кампанії на  телеканалах негативної інформації про Партію регіонів більше, ніж нейтральної. Про це йдеться у моніторингу ЗМІ за 1-7 жовтня, проведеному асоціацією «Спільний простір» та Комітетом «Рівність можливостей».

Такий кількісний стрибок критики влади пов’язаний із серією сюжетів про зловживання представника Партії регіонів на мажоритарному окрузі №24 у Дніпропетровську, скасування парламентом закону про наклеп депутата-регіонала Віталія Журавського, акції протесту журналістів та підприємців.

Експерти відзначають, що на телебаченні й надалі спостерігається розмита межа між повідомленнями, в яких висвітлюється діяльність влади та тими, де чиновники ведуть агітацію, використовуючи свої посади. Із загальної кількості позитивної інформації про Партію регіонів – 60% – це діяльність урядовців.

Найактивніше 1-7 жовтня на телебаченні представлена Партія регіонів – більше половини (52,3%) від загальної кількості передвиборчої та політичної інформації. На другому місці  Об’єднана опозиція – 13,6%. Найпасивніше висвітлювалася діяльність партії Свобода – 0,9%. Про УДАР, «Україну-Вперед!» та КПУ – телеканали подавали інформацію порівняно збалансовано в межах цієї групи: від 3,7% до 5,5%.

На перше місце за часткою виборчого контенту від загального контенту новин у телепрограмах вийшов Новий канал (44% проти 18% наприкінці вересня), на друге TVi (35%), на третє – Перший національний (34%). Характерно, що на майже усіх телеканалах, окрім Інтеру, «1+1» та «ТВі», відсоток політичних новин суттєво зріс.

Частка виборчого контенту від загального контенту новин у телепрограмах

 Телеканал 1 – 7 жовтня 24-30 вересня
Новий канал 44% 18%
«ТВі» 35% 32%
Перший національний                 34% 25%
ICTV                                   30% 22%
СТБ 27% 12%
ТРК «Україна»                             23% 19%
Інтер 17% 16%
5 канал 17% 28%
«1+1» 9% 10%

Перший національний – найбільш відверто симпатизує владі. Загалом в ефірі каналу за тиждень з’явилося 537 секунд синхронів представників влади.  На інших каналах ця цифра в рази менша – ICTV (392), ТРК «Україна» (359), «Інтер» (246), 5 канал (88).

Частота і тональність представлення політичних партій на Першому національному телеканалі, 1–7 жовтня

Позитиву про Партію регіонів майже у 5,5 разу більше, ніж негативу. До слова, чи не вперше за час моніторингу на каналі з’явився негатив про партію влади. Критику озвучили представники інших політичних сил.

Ще одна характерна особливість – кількість синхронів представників партії «Україна – Вперед!». Загальний їх хронометраж – 116 секунд. Тобто представники цієї молодої політичної сили, яка за результатами останнього дослідження електоральних симпатій українців, проведеного фондом «Демократичні ініціативи», має підтримку лиш 2,1%, мають навіть більше ефірного часу, ніж Об’єднана опозиція. На Першому національному з’явилося 99 секунд синхронів останньої, 45 – КПУ, 25 – УДАРу та жодного від партії «Свободи».

ТРК «Україна» та «Інтер» – належать до каналів, які подають інформацію досить повно і різносторонньо. Але все ж простежується прихильність до Партії регіонів – позитивної інформації  позитиві більше, ніж нейтральної. На Інтері  позитивної інформації про Партію регіонів  у 2,2 разу більше, ніж позитиву про решту партій разом. Разом з тим, Інтер подає й повідомлення у негативі – критики регіонів з-поміж партій теж найбільше. Схожі тенденції має й ТРК «Україна».  Показово, що ці два канали в останній тиждень стали подавати більше інформації про Об’єднану опозицію, переважно у нейтральній тональності,  чого раніше не спостерігалося. 

Частота і тональність представлення політичних партій на телеканалі  «Інтер», 1–7 жовтня

Частота і тональність представлення політичних партій на ТРК «Україна», 1–7 жовтня

ICTV  та СТБ – зазвичай досить прихильні до влади, цього тижня подали дуже багато критики.  Про решту партій порівняно збалансовано. ICTV  трохи більше уваги приділив УДАР,  СТБ не подав жодної інформації про «Свободу».

 

Частота і тональність представлення політичних партій на телеканалі ICTV, 1–7 жовтня

Частота і тональність представлення політичних партій на телеканалі СТБ, 1–7 жовтня

Новий канал – порівняно збалансовано подав інформацію про усі партії, крім Партії регіонів. Про цю політичну силу інформації найбільше. Зазвичай не зловживає ні негативом, ні оціночними судженнями. У цілому прихильний до влади: подає передвиборчі поїздки урядовців та президента, які ведуть приховану агітацію. Однак цього тижня подано багато негативу про Партію регіонів. 

Частота і тональність представлення політичних партій на Новому каналі, 1–7 жовтня

«1+1» – передвиборчі новини подають порівняно збалансовано, без явних симпатій та антипатій. Політика не є пріоритетом каналу: з виборчих новин випуск починається надзвичайно рідко. Трапляються сюжети з ознаками замовних – про діяльність чиновників-регіоналів.

 

Частота і тональність представлення політичних партій на каналі «1+1», 1–7 жовтня

«ТВі»  активно критикує владу в цілому. На відміну від більшості телепрограм на каналі немає політичних сюжетів із ознаками замовних, TVi не подає повідомлень про передвиборчі поїздки чиновників.  Об’єктивно висвітлює діяльність уряду та президента: у програмах подано важливі для суспільства заяви урядовців та президента. Однак кількість інформації про політичні сили не є збалансованою.

Частота і тональність представлення політичних партій на каналі «ТВі», 1–7 жовтня

5 канал   опозиційний до влади. Найбільше інформації про Об’єднану опозицію. Жодного повідомлення про «Свободу» та «Україну-Вперед!». А також жодним словом не згадав діяльність президента.

Частота і тональність представлення політичних партій на 5 каналі, 1–7 жовтня

Фото – lovim.net

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *