З балансом краще, з дотриманням стандартів – без змін

«Інтер» суттєво покращив новини, а Перший національний майже зовсім не дотримується професійних стандартів. Проміжні результати ініціативи «Відкриті новини заради чесних виборів».

Експерти ініціативи «Відкриті новини заради чесних виборів» 23 жовтня представили громадськості попередні висновки моніторингу семи загальнонаціональних телеканалів, який здійснювався в рамках підписаного з ними меморандуму.

Член наглядової ради ініціативи, науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, відкриваючи прес-конференцію, зазначив: «Результати моніторингу, з одного боку, підтверджують, що в наших медіа не все гаразд, а з іншого боку, на подив багатьох, відзначають, що останні тижні все ж таки є певна позитивна тенденція на провідних телеканалах щодо більш справедливого відтворення виборчого процесу».

«Цей проект став реакцією на тиск міжнародного середовища, тиск громадських організацій всередині країни, спробою забезпечити більшу свободу слова і рівний доступ до ЗМІ різних політичних сил», – зазначив під час прес-конференції Євген Бистрицький, директор Міжнародного фонду «Відродження». Він звернув увагу на складний, але конструктивний діалог, який тривав між моніторинговою групою та представниками телеканалів: «Унікальність же проекту полягає в тому, що вдалося розпочати діалог експертів громадянського суспільства, які моніторять збалансованість подачі політичної інформації на каналах, і представників телеканалів. Вперше між ними склалося таке тісне співробітництво».

Результати кількісного моніторингу

Їх представили громадськості Валерій Іванов, президент Академії української преси, та Олександр Чекмишев, керівник комітету «Рівність можливостей».

Так, практично без змін у середньому по каналах залишилися показники присутності в сюжетах кількох точок зору (у середньому на рівні 16% усіх сюжетів мають кілька точок зору проти 17% впродовж першого тижня). Незначні погіршення цього показника на деяких каналах зумовлені, перш за все, тим, що другий тиждень жовтня був неробочим тижнем для українського парламенту. При цьому ТРК «Україна» все одно покращила свої показники по цьому критерію вдвічі. Помітно покращили результати 5-й канал та ICTV. Критично низьким залишається цей показник на державному Першому національному каналі (3% сюжетів містять альтернативні точки зору).

«Найгірша ситуація на Першому національному. Там бодай мінімальних змін не відбулося. Рівень незбалансованості новин сягає 97–100%, тобто фактично всі новини йдуть із порушеннями журналістських стандартів, всі новини показують лише одну точку зору», – зазначив Валерій Іванов.

Але є й позитивні тенденції. Президент АУП зауважив, що після підписання меморандуму представлення політичних сил в ефірах телеканалів стало більш збалансованим.

«У хорошому сенсі здивували “Інтер” та ICTV. На “Інтері” кількісне представлення Партії регіонів загалом почало збігатися з електоральними настроями виборців. А на ICTV за цей місяць фактично вдвічі підвищився рівень дотримання збалансованого представлення політичних сил», – пояснив Іванов.

В той же час, за його словами, на Новому каналі та СТБ позитивних зрушень не відбулося. На обох каналах провладні сили представлені значно більше за опозиційні. Так, протягом першого тижня жовтня на СТБ 79% виборчого контенту стосувалося лояльних до влади партій і лише 9% опозиції, на Новому каналі це співвідношення склало 80% проти 9%.

Загальною позитивною тенденцією також є збільшення присутності на більшості каналів «інших» політичних сил (не Партії регіонів та Об’єднаної опозиції). Так, на всіх каналах, крім Першого національно, з’являється або збільшується присутність ВО «Свобода» (однієї з «прохідних» політичних сил, яка до цього практично не була присутня на телебаченні). Також наблизилися до рівня електоральної підтримки показники уваги каналів до партії «Україна  Вперед!», яка до цього отримувала невиправдано високі рейтинги уваги на каналах.

Разом із тим, присутність на всіх каналах таких політичних сил, як партія УДАР (понад 21% електоральної підтримки), ВО «Свобода» (7% підтримки) та Комуністична партія України (14,5% підтримки) залишається критично низькою. По УДАРу, наприклад, рейтинги уваги телеканалів у 3-4 рази нижчі рівня електоральної підтримки (по всіх телеканалах).

Олександр Чекмишев, керівник комітету «Рівність можливостей», теж підкреслив, що новини на телеканалах стали більш збалансованими: «Найбільш суттєвим досягненням проекту стало те, що на цілій низці телеканалів рівень представлення політичних сил став наближеним до реальних електоральних симпатій українців».

Результати якісного моніторингу

Результати якісного моніторингу доповнюють і підтверджують тенденції, окреслені в моніторингу кількісному.

На думку експертів, що проводили якісний моніторинг, також можна зуважити позитивні тенденції щодо розширення кола передвиборних тем на каналах «Інтер» та ICTV.

Окремо експерти звертають увагу на досить збалансоване подання телеканалами «Інтер» та ICTV теми, вочевидь вигідної владі та невигідної опозиції. До підписання меморандуму, на їхню думку, ця тема була б цими каналами подана з очевидним підігріванням владі. Мова про презентацію в Берліні книжки «Аферистка. Справа Тимошенко».

Разом із тим, на всіх каналах певне збільшення представлення політичних сил супроводжується низькою якістю відповідних новинних сюжетів. Всі ці матеріали мають ознаки порушень стандартів інформаційної журналістики. Найгрубішими є порушення стандартів балансу думок, відокремлення фактів від думок і достовірності подачі інформації.

На думку експертів, найбільше матеріалів із порушеннями професійних стандартів вийшло на Першому національному каналі. Найменше – на 5-му й телеканалі «Україна».

Щотижня результати моніторингу і зауваження медіаекспертів надсилали представникам телеканалів. За словами Наталії Лигачової, голови правління ГО «Телекритика», найгостріша дискусія відбулася з телеканалом «Україна» довкола оприлюднення ним результатів сумнівного соціологічного опитування.

«Найприємніше враження від роботи з каналом Інтер. Між нами справді відбувається діалог, під час якого кожен аргументовано відстоює свою позицію і в разі чого визнає власні помилки. Видно, що зараз і журналісти, і керівники телеканалу намагаються дотримуватися журналістських стандартів і умов меморандуму», – додала Лигачова. При цьому вона зазначила, що така співпраця, очевидно, відбувається за вказівкою власника.

Проте, попри підписання меморандуму, телеканали при висвітленні окремих подій усе ж вдавалися до відвертих маніпуляцій. Так, усі телеканали, окрім «Інтера», дали сюжети про судовий позов Королевської проти КМІСу та «Демократичних ініціатив», взагалі не представивши думки останніх. А напередодні, у вечірніх випусках новин на «Інтері», «Україні», СТБ та Новому каналі, з’явилися маніпулятивні сюжети про висновки міжнародних спостерігачів щодо виборчої ситуації в Україні, які нібито стверджували, що серйозних порушень вони не зафіксували.

«Оскільки майже всі телеканали дали сюжети фактично за одним і тим же сценарієм, можна припускати, що це все було спланованою кимось операцією, в якій телеканали взяли участь», – заявила пані Лигачова.

Підводячи підсумки, Наталія Лигачова звернула увагу на те, що і влада, й телеканали виявили добру волю до більш рівного представлення політичних сил в ефірах телеканалів під час виборчої кампанії, вочевидь, заради того, щоби створити певне позитивне враження у міжнародної спільноти. Проте відбулося це, за її словами, лише у дозованій кількості. В тих же випадках, коли владі та лояльним до неї власникам телеканалів потрібно було досягти певного впливу на свідомість глядачів – наприклад, заздалегідь посіяти в суспільстві недовіру до результатів екзит-полів, які будуть проводитися авторитетними соціологічними кампаніями та до можливих негативних висновків міжнародних спостерігачів щодо демократичності та прозорості виборчого процесу – вони не цуралися грубих маніпуляцій.

Також експерти залишили відкритим запитання: чи намагатимуться канали працювати більш професійно й після виборів?

Нагадаємо, що 19 вересня телеканали «Інтер», «Україна», ICTV, СТБ, Новий канал, 5 канал і Перший національний підписали меморандум «Відкриті новини заради чесних виборів» і, тим самим, дали згоду на те, щоби громадські організації проводили незалежний моніторинг їхніх новин на предмет забезпечення рівного доступу суб’єктів виборчого процесу до ЗМІ та дотримання стандартів журналістики при висвітлення виборчої кампанії.

Моніторинг, за критеріями, узгодженими з телевізійниками, здійснювала група незалежних медіаекспертів, які є представниками громадських організацій-підписантів угоди: Академія української преси, асоціація «Спільний простір», комітет «Рівність можливостей», Інститут масової інформації, міжнародний фонд «Відродження» та ГО «Телекритика». 

«Телекритика»

Фото – polemika.com.ua

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *