Під час реєстрації Олександра Вілкула автоматники виштовхали журналіста з ТВК

26 вересня Дніпропетровська міська виборча комісія зареєструвала кандидатом на посаду міського голови Олександра Вілкула, хоча напередодні стверджувалось, що ніяких засідань на суботу не заплановано. Журналіста, який потрапив на засідання, за вказівкою голови комісії виштовхали двоє автоматників з шевронами «Січеслав». Про це повідомляє сайт ОПОРИ.

Журналіст видання «Точка опори» Сергій Федько почав відеозйомку засідання комісії. На прохання представників комісії, він показав журналістське посвідчення. Втім, комісія попросила журналіста залишити приміщення. Він відмовився, пояснивши, що має законне право перебувати на засіданні. Комісія практично одностайно проголосувала за видалення журналіста. Він і далі відмовлявся залишати засідання, оскільки не отримав копію рішення про видалення. Тоді голова комісії Юрій Подлєсний (делегований до складу комісії партією «Батьківщина») вийшов в коридор, а повернувся вже з двома автоматниками, які силою випхали журналіста з зали засідань, забрали у нього посвідчення журналіста та телефон.

Сергій Федько викликав патрульну службу 102 та зателефонував начальнику ГУМВС України в Дніпропетровській області, генерал-майору міліції Ігорю Репешку. Про дзвінок генералу почули автоматники і після цього повернули журналісту посвідчення та ушкоджений телефон. Зз телефону зникли всі відео та фото, навіть ті, які не стосувалися інциденту.

Озброєні автоматами люди в камуфляжному одязі з великим написом «Січеслав» на спині відмовлялися назвати своє ПІБ та показати посвідчення. За їхніми словами, вони охороняли «Центральну виборчу дільницюза наказом командира батальйону, ім’я якого також відмовилися повідомити.

На місце інциденту приїхала слідчо-оперативна група та заступник начальника міського управління Володимир Лісовик. Вони зареєстрували заяву журналіста про вчинення злочину.

Пізніше голова комісії розповів про своє бачення інциденту. За його словами, журналіст прийшовши на засідання одразу почав відео-зйомку, ходив по кімнаті та не зареєструвався, чим заважав роботі комісії. «Оскільки журналіст відмовлявся залишити засідання, комісія прийняла рішення видалити журналіста, після чого голова і звернувся до охорони», – розповів Юрій Подлєсний.

Згідно з пунктом 6 част. 9 ст. 27 Закону України «Про місцеві вибори», представники ЗМІ мають право бути присутніми на засіданнях виборчої комісії з додержанням вимог Закону. Закон не встановлює особливої вимоги реєстрації для перебування на засіданні комісії.

Заступник голови комісії Святослав Рябчук (делегований до складу комісії партією «Блок Петра Порошенка “»Солідарність») відмовився надати Сергію Федьку копію рішення комісії про його видалення і о 18:46 залишив приміщення комісії. Згідно з част. 15 ст. 27 Закону України «Про місцеві вибори»: «Копія рішення, засвідчена головою комісії чи його заступником і секретарем комісії та скріплена печаткою комісії, не пізніше ніж через чотири години після його прийняття, видається суб’єкту виборчого процесу, якого вона стосується, на його вимогу».

Крім явного перешкоджання виконанню професійних обов’язків журналіста, незаконних дій членів комісії, спрямованих на видалення журналіста з засідання, залишається незрозумілим, що роблять озброєні автоматами представники добровольчого батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Січеслав» у приміщеннях Дніпропетровської міської виборчої комісії. Будівлю обласної ради, де знаходиться міська ТВК, охороняє рота Державної служби охорони. Комісія не приймала жодних рішень про залучення до охорони представників добровольчих батальйонів чи інших охоронних структур.

Част. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України: “Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років”.

Закон України “Про місцеві вибори”:

Пункт 4 част. 1 ст. 11: “Виборчий процес здійснюється на засадахпублічності і відкритості”.

Част. 1 ст. 13: “Організація і проведення місцевих виборів здійснюються публічно і відкрито”.

Част. 4 ст. 13: «Уі засоби масової інформації незалежно від форми власності зобов’язані справедливо, збалансовано та неупереджено висвітлювати хід підготовки і проведення місцевих виборів у новинах, інформаційних випусках, ток-шоу, дискусійних та інших програмах. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування (повторного голосування) – на умовах, визначених цим Законом, крім випадків, передбачених законами України»

Нагадаємо, 22 вересня у «Парк-готелі» в Дніпропетровську відбувалися партійні збори міського осередку партії «Опозиційний блок», на якому висували кандидатів у депутати всіх 64 округів в межах обласного центру та кандидата в мери. На засідання не пустили представників кількох ЗМІ: Depo.ua, Громадське Дніпро та dp1.info.

22 вересня у «Парк-готелі» в Дніпропетровську відбувалися партійні збори міського осередку партії «Опозиційний блок», на якому висували кандидатів у депутати всіх 64 округів в межах обласного центру та кандидата в мери. На засідання не пустили представників кількох ЗМІ: Depo.ua, Громадське Дніпро та dp1.info.

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі
  • интересно, это те же титушки которых он возил на майдан, или новый завоз, а?

  • К сожалению, реальность такова, что объединение Блока Порошенко и бывших регионалов из Оппоблока – это уже доказанный факт. В такой ситуации просто очевидно, что в проблемных городах и регионах будет повально использоваться админресурс. Днепропетровск поддержит Филатова, а потому выборы намечаются очень скандальные

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *