Журналісту «Опори» перешкоджали в приміщенні виборчої дільниці на Рівненщині

25 вересня голова Демидівської виборчої комісії (Рівненьска область) Алла Ковальчук не дозволила журналісту «Точки ОПОРИ» фотографувати інформацію про заплановані в районі партійні конференції, на яких відбуватиметься висування кандидатів. Про це повідомляє сайт «Опори».

Пані Ковальчук заявила, що ця інформація лише для їхнього користування.

Після відмови, журналіст почав знімати відео, що обурило членів комісії. Зрештою, інформацію все ж дали сфотографувати. Член комісії, яка разом з головою перешкоджала представнику «ОПОРИ», що якщо фото (відео) з її участю десь з’явиться, то «у нього будуть проблеми, вона знає куди поскаржитись».

Член комісії також пообіцяла подати до суду, а голова комісії Алла Ковальчук сказала, що у разі чого звернуться в СБУ.

Громадянська мережа «ОПОРА» наголошує,що такі дії членів комісії суперечать ч.4 ст.13 Закону України «Про місцеві вибори», де зазначено, що усі засоби масової інформації незалежно від форми власності зобов’язані справедливо, збалансовано та неупереджено висвітлювати хід підготовки і проведення місцевих виборів у новинах інформаційних випусках та ток-шоу, дискусійних та інших програмах. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування (повторного голосування) – на умовах, визначених цим законом, крім випадків передбачених Законом України. Виборчі комісії, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, посадові та службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати їм інформацію щодо ходу підготовки і проведення місцевих виборів.

Окрім цього, згідно частини другої ч.2 ст.26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», журналіст має право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами. ОПОРА нагадує, що Кримінальний кодекс України, ст.171 ч.1 визначаєпокарання за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів –«штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років».

Нагадаємо, схожий випадок 22 вересня стався в Тернополі. Голова Тернопільської міської виборчої комісії Віктор Дрозда відмовився надати журналісту «Точки ОПОРИ» Ігорю Процику інформацію про час і місце проведення партійних конференцій.

Уже двічі журналістів «Точки ОПОРИ» не пускали на партійні конференції. 21 вересня у Запоріжжі Катерину Коротченко охорона не пропустила на конференцію з висунення кандидатів до міської ради представників місцевого осередку «Опозиційного блоку». Міліція відмовлялась виїжджати на порушення.

24 вересня у смт Торчин Волинській області члени Луцького районного осередку політичної партії «Опозиційний блок» не дозволили пройти на партійну конференцію журналісту «ОПОРИ».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *